En kvinnas underliv är känsligt och kan med viss otur att drabbas av en rad åkommor. Ett av de vanligaste besvären eller åkommorna är svampinfektioner i underlivet. Det uppskattas att ungefär 75% av alla kvinnor kommer att drabbas någon gång under livet. En del har haft upprepade svampinfektioner i underlivet.

Symtom
Sjukdomen är ofarlig och läker ofta ut sig själv, men det kan ta tid. Svampinfektioner kan ge upphov till obehag och besvär. Ett par symtom eller vanligt förekommande besvär:

 • Sveda eller klåda på slidan eller omgivande hudområde
 • Rodnad och irritation runt slidan
 • En viss smärta i samband med samlag kan uppträda
 • Svullna slemhinnor i underlivet
 • Utseende eller konsistens på flytningar kan ändras. Doften förändras i regel inte, men kan dofta något syrligt. Flytningar kan bli vattniga eller tjocka, vitaktiga med något gryning konsistens

Varför händer det?
Den huvudsakliga orsaken till att drabbas av svampangrepp i underlivet är jästsvampar som lever på huden, även kallat hudsvampar eller dermatofyter. Hudsvampar finns naturligt på kroppen och lever i symbios med den. Under vissa omständigheter kan de dock ge upphov till svampangrepp, detta kallas ofta för svampinfektioner.

Det finns många sorters dermatofyter, men den sort som oftast orsakar svampangrepp i underlivet kallas för Candida Albicans. När de blir mångdubbelt fler än normalt kan de ge upphov till svampinfektioner.

Ett par riskfaktorer som ökar risken att drabbas:

 • Tillfälligt eller permanent nedsatt immunförsvar
 • Ändrad bakterieflora i underlivet
 • Småsår eller bristningar i slidan
 • Gravida löper högre risk att drabbas
 • Vissa läkemedel som antibiotika kan störa underlivets bakterieflora och öka risken att drabbas
 • Förändringar i hormonbalansen kan även öka risken något

Behandling
Det finns effektiva läkemedel mot svampinfektioner i både receptbelagda såväl som receptfria varianter. Oavsett om det handlar om receptbelagda eller receptfria medel är de effektiva, skonsamma och säkra att använda. Det finns många sorters läkemedel mot svamp i underlivet men två vanliga formuleringar på läkemedlen är kräm/salva eller slidpiller.

Medlen fungerar generellt genom principen att döda hudsvamparna som ger upphov till infektionen, påskynda läkningen samt lindra eller tar bort besvärliga symtom.

Receptbelagda läkemedel är i regel mer potenta och effektiva, och är därför passande mot mer besvärliga svampinfektioner. Om tidigare behandling inte hjälp kan receptbelagda kurer vara nödvändiga. Även receptfria läkemedel har god effekt, men är generellt lika effektiva som receptbelagda kurer.

Det behövs ofta inte mer än en kur för att åtgärda problemen, men det kan det behövas två behandlingar. Om två behandlingar inte räcker bör man kontakta läkare eller vårdcentral för rådgivning.