Menstruationscykeln kan störas av fysiska såväl som icke-fysiska anledningar. Utebliven mens är en av de vanligare menstruationstörningarna. Ett alternativt namn på utebliven mens är amenorré och är även den vanligaste medicinska termen för fenomenet.

Även om menstruation inte kommer när du förväntar den är det ingen ide att stressa upp sig direkt. Det kan variera mycket när mensen kommer utan att det är tecken på graviditet eller något allvarligt fel. Vidare kan menstruationen utebli en eller ett fåtal gånger utan att det är tecken på något allvarligt.

När mensen inte kommer som den ska vid ett till två gånger är en bra första åtgärd att ta ett graviditetstest. Efter graviditet är uteslutet finns det en mängd tänkbara anledningar som kan ligga bakom.Mensen kan komma senare eller tidigare än förväntat

Varför händer det?
Mensen kan utebli på grund många olika anledningar. Bakomliggande orsaker kan vara fysiska, som en följd av sjukdomar samt icke-fysiska och psykologiska anledningar. Den vanligaste anledningen till att mensen uteblir är graviditet och det är helt naturligt.

Mensen kan utebli på grund fysiska fenomen och tillstånd som kan sätta kroppen i stresstillstånd. Detta kan leda till att kroppen prioriterar bort förmågan att föröka sig och focuserar på att överleva i första hand. Ett par anledningar :

  • Kraftig viktminskning
  • Undernäring
  • Övervikt eller viktminskning
  • Hård träning
  • Missbruk av droger
  • Hormonella störningar

Sjukdomar kan vara orsaken till att mensen uteblir. Det är dock ovanligt och kommer ofta i samband med andra symtom. Exempel på gynekologiska sjukdomar där mensen kan utebli är:

  • Endometrios
  • Myomer
  • PCO(polycystiska ovarier)

Det finns även en icke-fysiska faktorer som kan påverka menstruationscykeln. Om en kvinna mår dåligt, är stressad eller upplever mycket oro kan kroppen påverkas och mensen uteblir. I de flesta fall återkommer mensen nästa tillfälle eller gången efter. Vidare förekommer det att mensen uteblir vid ett eller ett flertal tillfällen i livet.

Vidare kan även preventivmedel och hormonpreparat påverka menstruationen. Ett vanligt exempel på det är om du har bytt, slutat eller precis börjat med hormonbaserade preventivmedel. Även om det är relativt sällsynt kan ändrade kost eller levnadsvanor störa menstruationen.

När ska du söka hjälp?
När det är dags att söka hjälp beror helt på. Generellt sett är det absolut att rekommendera att uppsöka läkare om mensen inte har återkommit inom sex månader och graviditet är uteslutet. Om du är orolig efter att ha missat två eller fler tillfällen kan det finnas skäl att undersöka varför. Om andra symtom kan observeras i samband med utebliven mens är det en god ide att kontakta läkare.